Strik til baby i alpaca

Der findes delte meninger om at strikke til baby i alpaca. Nogle har hørt fra en jordemoder, en læge eller andet godtfolk, at de kære små poder får fnuller i lungerne, og derfor er det no go.

Jeg har i mange herrens år strikket til de små i alpaca og har aldrig fået tilbagemeldinger om problemer af nogen art. Det betyder ikke, at andre har samme oplevelse.

Det har ikke været muligt, for mig, at få et godt samarbejde med Google i den her sag, så jeg sendte først en mail til Sundhedsstyrelsen og dernæst til Miljøstyrelsen. Næste skridt er EU, men måske er det at overdrive?

Min personlige konklusion er: Hvis alpaca var SÅ skidt, burde det være forbudt og slet ikke være i handlen. Jeg fortsætter med at strikke i alpaca, indtil den dag, det er videnskabeligt bevist, at de små ikke tåler det.

Her kommer mine spørgsmål til Sundhedsstyrelsen og Miljøstyrelsen og deres svar:

Til

Sundhedsstyrelsen

Jeg ved ikke, om det er det rette sted at stille spørgsmålet, men jeg prøver alligevel.

Jeg er en gammel garvet og ivrig strikker, som ind imellem falder over en debat om, hvilket garn der er egnet til at strikke til baby/børn i (nok mest til baby). I dag findes der rigtig mange forskellige kvaliteter garn, og de har angiveligt hver deres fordele. F.eks mælkegarn til allergikere.

Det er ikke nemt at finde ud af, hvad der er ret eller vrang her, for det er ikke den slags oplysninger, der fylder mest på nettet – her er Google ikke min ven.

Har I i Sundhedsstyrelsen noget materiale om dette emne? Findes der allergivenligt garn? Er alpaca no go til baby, fordi fibrene sætter sig i luftvejene? Hvilke kvaliteter er bedst? Eller skal baby/børn skånes for tante Odas hønsestrik i akrylgarn?

De fleste strikkere/hæklere har nok de bedste intentioner, når de investerer penge, tid og kærlighed i hver maske, men hvad er ok, og hvad skal man bare slet ikke?

Håber I kan svare eller give mig en ide om, hvor jeg kan rette henvendelse

Venlig hilsen

………………….

Kære

Tak for din henvendelse.

Sundhedsstyrelsen har ikke noget materiale liggende, der omhandler diverse materialer til fremstilling af børnetøj.

Jeg har fundet et link hos Miljøstyrelsen som kan have relevans.

____________________

Med venlig hilsen / best regards

Pia Pedersen

Informationsmedarbejder

Information Officer

Informationscenteret i Lægemiddelstyrelsen

Information Centre

T +45 44 88 95 95

Informationscenteret besvarer henvendelser til Lægemiddelstyrelsen og Sundhedsstyrelsen The Information Centre answers calls to the Danish Medicines Agency and the Danish Health Authority.

………………………..

Til

Miljøstyrelsen

Jeg har haft skrevet til Sundhedsstyrelsen, og nu sender jeg det videre til jer, da det ikke helt tydeligt fremgår af det link, som de sendte mig, om hvad der er godt eller skidt. Håber I har mulighed for at besvare mine spørgsmål ?

Venlig hilsen

………………….

Kære Helle

Tak for din henvendelse.

Vi ligger beklageligvis ikke inde med viden specifikt om hvilke typer garn, som er egnet til børnetøj.

Vi har lidt angående tekstiler til børn, men det omhandler mere hvilke regler som gør sig gældende ift virksomheder. Du kan læse mere på dette link, hvis det er: http://mst.dk/kemi/kemikalier/fokus-paa-saerlige-produkter/tekstiler-til-boern/

Med venlig hilsen

Frederik Schnoor

Miljøstyrelsens Informationscenter
+45 72 54 44 66 l info@mst.dk

Miljø- og Fødevareministeriet
Miljøstyrelsen | Haraldsgade 53 | 2100 København Ø | Tlf. +45 72 54 40 00 | mst@mst.dk | www.mst.dk

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *